Zamieszczone przez piociel
RNS510/Columbus brak dzwięku
Zwiń
X
-
matiTagi: Brak
-
-
Witam,
Serwis Skoda zamontował mi radio Columbus ale nie ma dźwięku. Maxi-dot działa, navi działa, climatronik i czujniki parkowania również. Dźwięku brak. Mówią że nie potrafią tego zrobić. Proszę o pomoc. Skoda OCTAVIA II FL 2011. Wczesniej było radio bolero. Nie mam sound system. Może robi ktoś w okolicy Słupska. A może jakieś wskazówki. Bardzo proszę o pomoc.
Columbus 3800 PL.
-
-
Na moje oko to wygląda to tak:
1. Być może zakodowali soundsystem i dlatego nie działa.
2. Może podejmowali próbę wgrania nowego softu do navi i teraz nie ma głosu. tez tak miałem podczas takiego wgrywania. Jeśli to to, to ważne jest to żeby podczas wgrywania softu była włączona stacyjka a płytę po aktualizacji softu należy wyciągnąć odrazu po aktualizacji bo później sie coś zawiesza
3. Opcja najgorasza - mogłeś dostać uwaloną navi - tez miałem taki przypadek jak kupowałem navi. Oczywiście sprzedawca od razu wymienił ja na inną.
Jak coś to napisz może do kolegi Grygy z forum może coś doradzi. Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maxpaynemm2. Może podejmowali próbę wgrania nowego softu do navi i teraz nie ma głosu. tez tak miałem podczas takiego wgrywania. Jeśli to to, to ważne jest to żeby podczas wgrywania softu była włączona stacyjka a płytę po aktualizacji softu należy wyciągnąć odrazu po aktualizacji bo później sie coś zawiesza
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maxpaynemma płytę po aktualizacji softu należy wyciągnąć odrazu po aktualizacji bo później sie coś zawiesza
a aktualizacja softu przy włączonej stacyjce- moja navi na to nie pozwoli
na 99% jakiś inteligent w serwisie zakodował sound system, miałem podobny przypadek i też rozłożyli ręce.---------------------------------------------------------
Jest: Superb 3 kombi Style 2015 1,4 TSi
http://forum.octaviaclub.pl/nviewtop...560592#1560592
była Octavia II FL 1,4 TSI Elegance 2010
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=51491
Komentarz
-
-
czy juz rozwiazales ten problem???mam to samo wszystko dziala a brak glosu kodowane na sound system itd i nic,,czy ktos ma jakis pomysl???a od kogo kupowales navi???
[ Dodano: Nie 15 Maj, 11 21:41 ]
juz rozwiazalem moj problem.po zakodowaniu wystarczy odlaczyc wtyczke od wzmacniacza(jezeli ma sie sound system) i podlaczyc jeszcze raz i gra
Komentarz
-
-
witam
mam podobny problem z octa 2 elegance przed Fl sound system
podlaczylem chinczyka (omijajac can) i nie ma dzwieku, wiem ze sterowanie wzmacniacza idzie rowniez po can, czy mozna to ominac (nie mam zielonego pojecia gdzie on jest) czy lepiej sobie odpuscic i podlaczyc columbusa i czy nie bede musial wtedy jeszcze jakis modulow zmieniac jak w przyszlosci bede chcial zmienic zegary na maxi dot
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jeden01witam
mam podobny problem z octa 2 elegance przed Fl sound system
podlaczylem chinczyka (omijajac can) i nie ma dzwieku, wiem ze sterowanie wzmacniacza idzie rowniez po can, czy mozna to ominac (nie mam zielonego pojecia gdzie on jest) czy lepiej sobie odpuscic i podlaczyc columbusa i czy nie bede musial wtedy jeszcze jakis modulow zmieniac jak w przyszlosci bede chcial zmienic zegary na maxi dot---------------------------------------------------------
Komentarz
-
-
teoretycznie żadnych, jak nie ma maxi to to nawet kodować nie trzeba i tak będzie działał. Może wisieć błąd ale całkowicie nieszkodliwy, jak masz dostęp do kabla to zakoduj nowe urządzenie i będzie ok. Columbus jest plug&play więc musi hulać---------------------------------------------------------
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez saminteoretycznie żadnych, jak nie ma maxi to to nawet kodować nie trzeba i tak będzie działał. Może wisieć błąd ale całkowicie nieszkodliwy, jak masz dostęp do kabla to zakoduj nowe urządzenie i będzie ok. Columbus jest plug&play więc musi hulać
Komentarz
-
-
Ja proponuje sprawdzic jescze jedno. Wez jakis plim mp3 na karcie sd. Sprobuj go odtworzyc. Jezeli bedzie widoczny, ale PLAY nie bedzie dzialalo to na 99% sound system. Prawidlowe zakodowanie i uwaga RESET nawigacji. U mnie samo prawidlowe kodowanie nie dawalo rezultatu. Mialem doklandie dwa przypadki. Wystarczy przytryzmac po kodowaniu strzalki kilka sekund i gotowe.
[ Dodano: Sro 25 Maj, 11 23:00 ]
Zamieszczone przez zamlynnyZamieszczone przez saminteoretycznie żadnych, jak nie ma maxi to to nawet kodować nie trzeba i tak będzie działał. Może wisieć błąd ale całkowicie nieszkodliwy, jak masz dostęp do kabla to zakoduj nowe urządzenie i będzie ok. Columbus jest plug&play więc musi hulaćZostały mi czesci, po szkodniku:
VCDS 11.2 oddam za 90 PLN!
Instrukcja Skoda Amundsen POLSKA, sterowniki komfortu 1K0959433C AK, CN. oraz dużo cześci do Passata B6
Komentarz
-
-
A co masz w samochodzie i co chcesz miec? jest maxi dot? jest kierownica MF? chcesz obsluge glosowa? Nie ma uniwersalnych rozwiazan. Najlepiej przegladaj plik pomocy w VCDS jest tam wszytko ladnie rozpisane. Jak czegos nei bedziesz rozumial to wal. Postaramy sie pomoc
01-Engine -- Status: OK 0000
03-ABS Brakes -- Status: OK 0000
04-Steering Angle -- Status: OK 0000
08-Auto HVAC -- Status: OK 0000
09-Cent. Elect. -- Status: Malfunction 0010
15-Airbags -- Status: OK 0000
16-Steering wheel -- Status: OK 0000
17-Instruments -- Status: OK 0000
19-CAN Gateway -- Status: Malfunction 0010
25-Immobilizer -- Status: OK 0000
37-Navigation -- Status: Not registered 0011
42-Door Elect, Driver -- Status: OK 0000
44-Steering Assist -- Status: OK 0000
46-Central Conv. -- Status: OK 0000
52-Door Elect, Pass. -- Status: OK 0000
56-Radio -- Status: Malfunction 0010
Dodam, że błąd centralnej elektryki był z przepalonej żarówki, błąd radia z próby włączenia AUXa, te błędy zostały wykasowane.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zamlynnyA co masz w samochodzie i co chcesz miec? jest maxi dot? jest kierownica MF? chcesz obsluge glosowa? Nie ma uniwersalnych rozwiazan. Najlepiej przegladaj plik pomocy w VCDS jest tam wszytko ladnie rozpisane. Jak czegos nei bedziesz rozumial to wal. Postaramy sie pomoc
01-Engine -- Status: OK 0000
03-ABS Brakes -- Status: OK 0000
04-Steering Angle -- Status: OK 0000
08-Auto HVAC -- Status: OK 0000
09-Cent. Elect. -- Status: Malfunction 0010
15-Airbags -- Status: OK 0000
16-Steering wheel -- Status: OK 0000
17-Instruments -- Status: OK 0000
19-CAN Gateway -- Status: Malfunction 0010
25-Immobilizer -- Status: OK 0000
37-Navigation -- Status: Not registered 0011
42-Door Elect, Driver -- Status: OK 0000
44-Steering Assist -- Status: OK 0000
46-Central Conv. -- Status: OK 0000
52-Door Elect, Pass. -- Status: OK 0000
56-Radio -- Status: Malfunction 0010
Dodam, że błąd centralnej elektryki był z przepalonej żarówki, błąd radia z próby włączenia AUXa, te błędy zostały wykasowane.
A jest nawigacja dodatna w liscie instalacji? Widze ze VCDS ja diagnozuje , wiec chyba jest, ale sprawdz.Zostały mi czesci, po szkodniku:
Instrukcja Skoda Amundsen POLSKA, sterowniki komfortu 1K0959433C AK, CN. oraz dużo cześci do Passata B6
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zamlynnyA jest nawigacja dodatna w liscie instalacji? Widze ze VCDS ja diagnozuje , wiec chyba jest, ale sprawdz.
Ktorys sterownik posiada liste zainstalowanych innych sterownikow. Nie mam vcds i samochodu pod reka, ale jestem na 95% pewien ze chodzi o CAN gateway.
Wchodzisz w CAN Gateway sterownik 19. Jest to jedyny sterownik w kotrym pojawia sie przycisk installation list. Tam zaznaczasz urzadzenia ktore sa zaintalowane (radio, nawigacja..)Zostały mi czesci, po szkodniku:
Komentarz
-
-
Ktorys sterownik posiada liste zainstalowanych innych sterownikow. Nie mam vcds i samochodu pod reka, ale jestem na 95% pewien ze chodzi o CAN gateway.
Wchodzisz w CAN Gateway sterownik 19. Jest to jedyny sterownik w kotrym pojawia sie przycisk installation list. Tam zaznaczasz urzadzenia ktore sa zaintalowane (radio, nawigacja..)
Komentarz
-
Komentarz